BEVEZETŐ

A MOME Laboratory a tavalyi Syntonyms bemutatkozás után egy újabb interdiszciplináris, integratív szemléletű és egyben kísérleti projekttel jelenik a meg a Vienna Design Weeken, amelyen idén Magyarország a vendégország. Szirmay Zsanett, MA 2. éves textil szakos MOME hallgató munkája akár a tavaly nagy sikerrel bemutatott Syntonyms női, feminin párdarabjaként is felfogható. Míg a Syntonyms fekete komorságával, 270 oldalas adatdokumentációjával és technicizáltságával a racionális férfi princípiumot képviselte, addig a Soundweaving fehér „csipkéi”, könnyed játékossága, „rokokó” bája és csilingelő dallamai egyértelműen egy női világot teremtenek. A Soundweaving projekt lényege a lyukkártyás zengőfésűs zenelejátszóra átírt, a magyar népi hímzésekből ismert, tradicionális keresztszemes minta és annak hangi leképzése.
A zenedoboz szalagjaihoz a keresztszemes mintát maga az alkotó lyukasztotta. A lyukszalag jelen esetben a kotta. A minták alapjául párnákon és ingeken fellelhető, bukovinai székely, kalotaszegi és magyarországi népi hímzések szolgáltak. A hímzések a transzformáció során lézervágott textilekké alakultak, a keresztszemes minták pedig dallammá. A Soundweaving minden érzékszervet egyszerre mozgat meg és interakcióra invitál. A népművészet, a design és a zene határterületeit ötvöző projekt többféle médiumot használ, több síkon kommunikál. Egyként tartozik az analóg és a digitális világhoz, amennyiben a kézzel készült hímzések lézervágott minták formájában értelmeződnek át. Ugyanakkor a vizuális világ auditív módon jelenik meg benne, illetve a zene grafikai karaktere jut szerephez a dallamsorok felépítésénél.

DALLAMOK

Dallam 01
Eredet: Erdély. A rombuszban a minta a dallam alsó szólama.
Eredet: Hont vármegye. A madaras mintánál a felső sorminta hallható.
Dallam 02
Eredet: Kolozs megye. Az alsó-, felső sorminta és a tulipán hallható.
Dallam 03
Gyimesi ingsorminta. A cikkcakkminta és a székely virág hallható.
Dallam 04
Eredet: Erdély. A felső virágminta hallható és az előző kolozs megyei minta alsó és felső sora.
Dallam 05
Eredet: Hont vármegye. A középső sorminta hallható.
Dallam 06
Eredet: Gyimesi ingsorminta.

ALKOTÓK

SZIRMAY ZSANETT

A MOME, másodéves MA Textil szakos hallgatója. Tagja a Magyar Elektrográfiai Társaságnak, rendszeres résztvevője csoportos kiállításaiknak. A frankfurti Heimtextil szakvásáron szintén többször kiállított már. Tervezői szemléletét a merész kísérletezés és az integratív gondolkodás jellemzi.

TÁRKÁNY-KOVÁCS BÁLINT

Cimbalmos, zenész, zeneszerző. Az általa alapított Tárkány Művek zenekar, amely a népzene irányából közelít a jazzhez, 2012-ben elnyerte a rangos Junior Prima díjat. Számos együttes tagja, hagyományos pásztor- és parasztzenét játszik, emellett zenepedagógiával, komponálással, dalszerzéssel és lemezkiadással foglalkozik.

PARTNEREK

Szervező: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Szponzor: Design Terminál

KAPCSOLAT

Halasi Rita Mária, kurátor

Mobil: + 36 20 914 3810

Szirmay Zsanett , alkotó

E-mail: jeanetteszirmay@gmail.com

IMPRESSZUM

Felelős kiadó: Fülöp József DLA, rektor, MOME

Szerkesztő / Kurátor: Halasi Rita Mária

Német fordítás: Viola Kristóf

Angol fordítás: Wolf Csaba

Grafikus: Bárdy Anna

Website programozás: Sárközi Péter
Szponzor: Design Terminál

Copyright szöveg és design, 2014, MOME
Minden jog fenntartva!